Sprukne lepper bringer vanligvis tankene til kalde og ubehagelige vintre. Det er sant at både frost, temperaturforskjeller og tørr luft fra varmeovner går utover leppene våre. Imidlertid er faktisk sommeren også en sesong som behandler leppene på en brutal måte. Kombinasjonen av aircondition inne og brennende varme ute kan sammen være ødeleggende og forårsake at den delikate huden på leppene tørker ut og sprekker opp. De færreste vet at solen er en like vanlig årsak til forkjølelsessår som kulde og temperaturer under  frysepunktet. Hvordan bør man ta vare på sprukne lepper? Hva skal til for å gjøre dem vakre, glatte, smidige og … unektelig kyssbare?

Farvel, sprukne lepper! Velkommen, glatte lepper! – hudpleiemidler

Hvordan ta vare på leppene slik at de ikke lenger er stygge, sprukne og ekstremt tørre, og hva skal man gjøre for å holde dem glatte, forlokkende og godt fuktet? Heldigvis finnes det mange fantastiske remedier du kan lage hjemme.

Hvordan pleie oppsprukne lepper – Hjemmelaget leppeskrubb

Eksfoliering er den aller beste måten å bli kvitt tørr hud på og å gjøre den glattere. Du må bruke den samme renserutinen på både kroppen og huden på leppene – den reparerer seg raskere. Derfor er eksfoliering det første trinnet dersom du ønsker å ta vare på leppene og gjøre dem vakrere. Hvis du gjør dette regelmessig vil det gi leppene både fylde og vakker farge (en skrubb renser og jevner ut, i tillegg til at den øker blodtilstrømningen slik at huden blir fastere og får en sunnere nyanse).

DIY – hjemmelaget leppeskrubb – de beste valgene

1. Hjemmelaget leppeskrubb – børste

Visste du at en liten tannbørste vil gi en perfekt eksfoliering? Den stimulerer blodsirkulasjonen og skrubber vekk alle tørre flekker. Det er også kjempeenkelt – skyll børsten under vann og masser leppene forsiktig i et par minutter. Før du gjør dette er det viktig at børsten er ren og desinfisert.

2. Hjemmelaget leppeskrubb – sukker, honning & sitron

Bland en teskje honning med en strøken teskje sukker og noen dråper sitron. Hvis blandingen er for tynn kan du tilsette litt mer sukker. Påfør blandingen på leppene og masser dem forsiktig til sukkeret er oppløst. Deretter forsiktig tørk, skyll eller helt enkelt slikk det av. Hvis du ønsker kan du berike skrubben med olivenolje eller annen naturlig olje.

Hvordan pleie oppsprukne lepper – hjemmelaget leppemaske

En leppemaske er både lindrende, nærende og reparerende, samtidig som den fungerer raskere og mer intensivt enn en leppepomade. Hvis du har oppsprukne lepper kan du bruke en maske hver dag, eller til og med to ganger om dagen. Hjemmelagede masker er basert på naturlige ingredienser og de er utrolig velsmakende. For å oppnå best mulig resultat bør du skrubbe leppene med en skrubb før du påfører masken – da vil masken absorberes bedre og leppene vil reparere seg raskere.

DIY – hjemmelaget leppemaske – de beste valgene

1. Hjemmelaget leppemaske med sort te

Dette er verdens raskeste maske å lage: dypp en tepose med sort te i vann i et øyeblikk og legg den på leppene, ha den på i 5-10 minutter. Tanninene i teen vil låse fuktighet inn i overhuden og gir tørre lepper en øyeblikkelig lindring.

2. Hjemmelaget leppemaske med eple & shea

Riv opp en eplebit og bland med en teskje sheasmør. Påfør blandingen på leppene, helst før leggetid. Når du våkner neste morgen vil leppene være glatte, smidige og fuktige. Takket være denne masken vil leppene få gode fettsyrer, fytosteroler, flavonoider og en rekke vitaminer, inkludert vitamin E og C som er gode for huden.

3. Hjemmelaget leppemaske med aloe & kokosnøtt

Denne masken er en game-changer, og du kan også bruke den som leppepomade. Dersom leppene dine trenger enda mer næring – bruk et tykkere lag og la det ligge på i rundt 10 minutter.

Bland en teskje kokosolje med Aloe gel (du kan også tilsette litt vaselin eller et annet naturlig smør, f.eks. mango, shea eller kakao). Påfør kremen på leppene og tørk den forsiktig av etter noen minutter. Denne aloe og kokosolje-masken kan du oppbevare i en liten krukke og bruke når leppene dine føles tørre.

Hvordan pleie oppsprukne lepper – hjemmelaget leppepomade

Hjemmelagede leppepomader har en ubestridt fordel: de er helt naturlige og har sterkere virkning enn de du finner på apoteket, fordi de ferdige ofte inneholder parabener, uttørkende petroleumderivater, silikoner og alkoholer. Hvordan lage leppepomade hjemme?

DIY – hjemmelaget leppepomade – de beste valgene

1. Hjemmelaget leppepomade med lavendel & kokosnøtt

Varm opp en teskje kokosolje i vannbad, hell tørkede lavendelblomster i kokende vann. Du trenger ikke så mye vann; det er nok at blomstene er dekket. Hell lavendelvannet i kokosoljen og tilsett noen dråper olivenolje. Sett blandingen på et kjølig sted (slik at pomaden stivner). Hvis du har en liten krukke eller boks er det fint å oppbevare pomaden i denne, slik at du også kan ha den med deg i vesken.

2. Hjemmelaget leppepomade med kanel & honning

Bland en halv teskje naturlig honning med en klype kanel og en halv teskje smeltet bivoks. Du kan også blande inn to dråper flytende E-vitamin og en klype naturlig vanilje. Hell blandingen i en leppepomade-krukke og sett et kjølig sted slik at ingrediensene herder.